2023-06-22 08:23Bloggpost

"Care for Ukraine blev en hoppfull plats för mig"

Alina är 23 år gammal och kommer ursprungligen från en liten stad i Ukraina som ligger i regionen Chernihiv. Innan kriget tillbringade hon sina studieår i Polen där hon sedan tog sin lärarexamen. 

Efter min examen återvände jag hem och åkte till Berdyansk där jag arbetade som lägerledare för barn. På lägret organiserade vi massor av event och konserter, vilket var perfekt för mig eftersom jag älskar att uppträda och sjunga. 

Efter Rysslands invasion av Ukraina flydde Alina tillsammans med sin mamma och bror. Hennes pojkvän var redan i Sverige, vilket gjorde den jobbiga resan hit lite lättare. 

När jag, min mamma och min bror lämnade Ukraina var vi tvungna att fly till ljudet av ryska ockupanter. Jag ville verkligen överleva och tanken på att det fanns någon här som väntade på mig värmde verkligen mitt hjärta. 

Hon berättar hur deltagandet i Care for Ukraine blev ett enormt stöd och gav henne känslan av att inte vara ensam. Atmosfären på träffarna var alltid varm och att få höra andra deltagare berätta sina historier inspirerade Alina till att fortsätta kämpa och tro på en ljusare framtid. 

Care for Ukraine blev en hoppfull plats för mig. Det var väldigt skönt att få så pass viktig information på mitt modersmål, framförallt när man är så långt hemifrån. Jag kände också att Nya Kompisbyrån verkligen ville hjälpa till. Solidariteten som allt detta gav fick mig att inse att vi kommer att klara av denna svåra tid tillsammans och att det viktigaste är att vi alla faktiskt gör någonting. 

Alina säger också hur hon blev väldigt överraskad och glad över förfrågan om att bli projektassistent. 

Hur har det varit att gå från deltagare till projektassistent?

Jag kände att det var en enorm ära att bli tillfrågad och var först väldigt nervös. Men eftersom alla i teamet trodde på mig insåg jag att jag också måste tro på mig själv. Det var också en väldigt cool upplevelse att först ha varit deltagare och sedan bli projektassistent, eftersom man som deltagare inte inser hur mycket arbete som faktiskt sker bakom kulisserna. Jag är otroligt glad över att vara en del av Care for Ukraine och väldigt tacksam över att ha fått träffa massor med otroliga personer genom det. 


Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 44 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18 och 90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Frida Svensson
Kommunikatör Care for Ukraine
Frida Svensson