2023-06-21 13:36Bloggpost

"Finns viljan kan man förflytta berg tillsammans"

Bild från en av Care for Ukraines träffar. Bild från en av Care for Ukraines träffar.

Under våren har Care for Ukraine pågått i städerna Göteborg, Malmö, Stockholm, Sundsvall och Uppsala. Nästan 400 mentorspar har matchats ihop och lett till en mängd värdefulla möten människor emellan. Vi har passat på att fråga två av våra mentorer, Britt i Sundsvall och Åsa i Göteborg, om vad det här mentorskapet har gett dem. 

Vilket mervärde har du fått av att vara mentor?
Britt: Jag tycker att det har gett mig som person en större insikt i hur detta krig verkligen drabbar människor men också vilken styrka det finns i alla de som nu kommit hit till Sverige. Att de brinner för att få komma igång med sina nya liv här och bidra. 

Åsa: Jag har jobbat i över 30 år och har mycket erfarenhet att dela med mig av. Jag vill gärna göra det eftersom jag upplever att många unga människor är vilsna och inte litar på sitt omdöme eller tror att de kan bidra. Det är väldigt tillfredsställande att stötta och hjälpa en annan människa att tro på sig själv och hitta en väg framåt. Det vill jag gärna bidra med.

Är det något som har varit extra inspirerande med att ingå i Care for Ukraine?
Britt: Att lära känna bägge mina adepter har varit väldigt trevligt och att försöka bidra till att de kan hitta vägar in i vårt samhälle. Extra kul var det att kunna hjälpa en av mina adepter så hon fick gå en kort yrkesutbildning. Där fanns även kraften och viljan hos de som arrangerade kursen att få det att fungera. Finns viljan kan man förflytta berg tillsammans. 

Åsa: Kriget i Ukraina är så fruktansvärt. Onödigt och ren galenskap av en envåldshärskare. Jag vill inte sitta passiv och bara acceptera. Jag vill stå upp för fred, demokrati och agera. Detta är ett sätt att bidra. 

Varför tycker du att man ska bli mentor?
Britt: Tycker att man verkligen ska ta chansen att bli mentor då det ger dig som person otroligt mycket att få lära känna dessa underbara personer och det känns bra att få bidra till något positivt för dem. Du lär dig även mycket själv då man får ta reda på hur saker fungerar i samhället för att kunna hjälpa adepten på bästa sätt.

Åsa: Alla har vi olika erfarenheter som kan hjälpa en annan människa. Jag skulle vilja säga att det inte är förrän du faktiskt hjälper en annan människa som ditt liv blir riktigt meningsfullt. Det är var och ens skyldighet att se till att det händer, tycker jag. Sluta klaga, släpp fokus på dina egna små bekymmer, hjälp en annan människa och du blir lyckligare. 


Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 44 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18 och 90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.