2023-11-14 05:30Pressmeddelande

Nya Kompisbyrån och Härnösands kommun startar nytt integrationsprojekt

Nya Kompisbyrån och Härnösands kommun startar nytt integrationsprojekt

Nya Kompisbyrån och Härnösands kommun har startat det nya integrationsprojektet Härnösandskompis. Projektet, som drivs med stöd av Länsstyrelsen Västernorrland, erbjuder etablerade lokalbor och nya svenskar enkla och roliga sätt att lära känna varandra på. Härnösandskompis syftar på att öka gemenskapen inom kommunen.

Möjligheten att bli fika- eller digitalkompis är något som Nya Kompisbyrån redan idag erbjuder till privatpersoner i hela Sverige. Efter Järfälla och Sundsvall blir Härnösand den tredje kommunen som inleder ett tätare samarbete med Nya Kompisbyrån där invånarna erbjuds en lokalt anpassad version av det vinnande konceptet. 

Nya Kompisbyråns effektutvärderingar visar att 87% av de nya svenskarna som träffat en etablerad kompis känner sig mer inkluderade i det svenska samhället, samtidigt som hela 95% av båda parterna har lärt sig något nytt om en annan kultur.

Enligt Migrationsverket är Härnösand den kommun som tagit emot flest nyanlända i Västernorrland under 2023 fram till september månad. Behovet av skräddarsydda insatser som främjar integrationen och ökar gemenskapen är därmed stort.

– Alla vill vi känna oss välkomna och vara del av en gemenskap. Det är viktigt för att trivas och må bra. Därför känns samarbetet med Nya Kompisbyrån fint och värdefullt. Härnösand har ett fantastiskt kulturutbud och dramatisk Höga Kusten-natur. Här finns massor av möjligheter till fina upplevelser tillsammans med nyvunna vänner, säger Ingrid Nilsson, förvaltningschef på Arbetslivsförvaltningen i Härnösands kommun.

Som projektägare har Härnösands kommun det övergripande ansvaret för projektet såsom budget, mål, och rekommendationer för aktiviteter och besöksmål för träffarna inom kommunen. Nya Kompisbyrån ansvarar för att skapa matchningarna mellan de nya och etablerade Härnösandsbor som anmäler sig till att bli Härnösandskompisar.

– Vi ser väldigt positivt på det initierade samarbetet med Härnösand kommun och är väldigt motiverade till att jobba tillsammans för en hållbar integrationsprocess inom staden. Härnösandskompis kommer bidra till att både etablerade och nya Härnösandsbor träffar och lär känna varandra vilket är avgörande för inkluderingen och gemenskapen i kommunen, säger Mardin Baban, verksamhetschef på Nya Kompisbyrån.Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 44 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18 och 90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Mardin Baban
Verksamhetschef
Mardin Baban
Nick Doggen
Kommunikations- & opinionsansvarig
Nick Doggen