2022-03-22 06:00Pressmeddelande

Nya Kompisbyrån lanserar specialinsats för ukrainska flyktingar

null

Kriget i Ukraina fortsätter att rasa och antalet oskyldiga människor på flykt växer. Samtidigt ser vi en stor ökning av engagemang och vilja att stötta de nyanlända här hemma. Som idéburen organisation med tydlig vision om att öka gemenskapen i vårt land vill Nya Kompisbyrån fånga upp det engagemang som finns och göra det som vi gör bäst – sammanlänka människor och skapa gränsöverskridande möten.

Vi på Nya Kompisbyrån lanserar nu en specialinsats som ger ukrainska flyktingar möjlighet att bli matchade direkt med personer som är etablerade i Sverige och som talar ukrainska, ryska eller engelska. Vår förhoppning är att kunna tillgodose människors behov av trygghet när framtiden är oviss och väntan är lång – en stöttande hand när den behövs som mest.

Etableringsresan börjar så fort man anländer i Sverige och insatser behöver sättas in i samma skede som trygghet och stabilitet upphör. Med vår satsning får de som nyligen anlänt till Sverige från Ukraina möjlighet att träffa någon medan de väntar på arbete, plats i skolan eller ny bostad. De matchas ihop med en person som är etablerad i Sverige och som kan vara en god vän och samtalspartner, och kanske hjälpa till att översätta i början då det svenska språket är främmande.

Arbetet är en insats utöver Nya Kompisbyråns ordinarie verksamhet, vilket innebär att de som redan står i kö till våra ordinarie verksamhetsprojekt inte kommer påverkas.

Det vi ser utspelar sig i vårt närområde är en humanitär katastrof. Som många gånger innan när det är oroligt i vår omvärld så söker sig flyende människor till vårt land för trygghet. När det inträffar vill vi som organisation bidra med det vi gör bäst, nämligen att skapa möten mellan nya och etablerade. Mötet människor emellan är bland det viktigaste som finns, i synnerhet när man är ny i ett land och tvingats lämna sitt hem mot sin vilja, säger Mardin Baban, verksamhetschef Nya Kompisbyrån.


Att bli kompis är snabbt, enkelt och gratis och i tider av ovisshet och rädsla är det viktigt att vi står enade och välkomnar människor som är på flykt. Vi vänder oss till kommunerna som vi ser är en viktig aktör när det gäller att nå ut till de som berörs av insatsen då de ofta är i direktkontakt med de familjer och människor som flytt till Sverige. Mer information om insatsen finns att ta del av i våra sociala kanaler.

Talar du själv ukrainska, ryska eller engelska? Anmäl dig här: https://forms.gle/2vxR1pts33ouSoDY6

Personer som flytt från Ukraina till Sverige och som vill bli kompis kan anmäla sig här: https://forms.gle/6rYQBw8w44uMnWzy7
Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. NKB är resultatet av en framgångsrik sammanslagning av de två ideella organisationerna, Invitationsdepartementet (ID) och Kompisbyrån (KB) som båda grundades 2014. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 40 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18–90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Mardin Baban
Verksamhetschef
Mardin Baban