2023-11-06 07:15Bloggpost

Tamim & Naiti: Vänskap över kaffe och rättsfrågor

Bild på Tamim och Naiti. Fotograf: Maria Hornegård.

På Nya Kompisbyrån har vår strävan alltid varit tydlig: att skapa meningsfulla möten mellan människor. Och ibland blir resultatet helt rätt! Möt Tamim och Naiti – två personer som blivit vänner över kaffe och rättsfrågor. 

Tamim är försvarsadvokat och människorättsförsvarare från Afghanistan med mer än ett decenniums erfarenhet inom internationell juridik. Han kom till Sverige med sin familj för 18 månader sedan och studerar i dagsläget svenska. När Tamim kom hit kände han att den svenska kulturen var en helt ny värld att utforska. För att få ytterligare förståelse och lättare integrera sig i samhället valde han att bli kompismatchad. 

– Att komma till ett land som Sverige med en rik kultur och ett annorlunda språk är inte en enkel uppgift. För att förstå kulturen krävs kunskap om språket, samhället och lagarna, vilket blir en stor del av att integrera sig i samhället. Av dessa anledningar valde jag att registrera mig för att hitta en kompis och lära mig mer. Lyckligtvis hittade jag den mest fantastiska personen genom Nya Kompisbyrån!

Naiti arbetar som jurist på Regeringskansliet, där hon främst hanterar förhandlingar och lagstiftningsfrågor. Utöver detta undervisar hon juriststudenter och är författare till flera böcker om arbetsrätt. På frågan om varför hon valde att bli kompismatchad berättar hon att hon ville göra en konkret insats som lätt passar in i vardagen. 

– Det är viktigt för mig att Sverige ska fortsätta vara ett öppet och välkomnande samhälle. Jag och Tamim brukar ses på helgerna i samband med att jag tar mitt morgonkaffe, det är smidigt!

Naiti och Tamim har båda en bakgrund inom juridiken även om deras karriärvägar skiljer sig åt, där Tamim specialiserat sig på straffrätt och mänskliga rättigheter medan Naiti fokuserar på arbetsrätt. Men med juridiken som gemensam nämnare har de upptäckt att de delar ännu fler intressen som att läsa och skriva om juridik, diskutera rättsliga ämnen och kanske det viktigaste av allt - dricka gott kaffe!

Bortsett från karriären har vänskapen lett till att båda fått nya insikter och perspektiv. Tamim menar att det för honom har varit väldigt inspirerande att få höra om Naitis författarskap och hennes arbete som juridikprofessor vid Stockholms universitet. Naiti berättar hur hon framför allt lärt sig mycket om afghansk kultur och politik genom sin vänskap med Tamim. 

– Ett av de mest minnesvärda ögonblicken var när Tamim berättade om en personlig rättsprocess i Afghanistan, som gav glimtar om ett samhälle väldigt annorlunda från Sverige. Jag är också väldigt imponerad av Tamims vilja att lära sig allt om Sverige, att han är fast besluten att skapa ett bra liv för sig själv och sin familj här och aktivt söker möjligheter för att göra det.

Både Tamim och Naiti har olika anledningar till varför de ville bli kompismatchade, men båda instämmer i att det är en insats som ger väldigt mycket till samhället i stort. Tamim betonar också fördelarna med att bli kompismatchad som ny i Sverige:

– Det kan vara väldigt svårt och tidskrävande att förstå det svenska samhället utan instruktioner och att få en etablerad kompis gör att resan blir lite lättare. Jag vill tipsa alla om att bli kompismatchade. 

Naiti instämmer:

– En timme i veckan har alla. Gör som jag, ta kompisträffen i samband med morgonkaffet!

Fotograf: Maria HornegårdOm Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 44 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18 och 90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Nick Doggen
Kommunikations- & opinionsansvarig
Nick Doggen
Frida Svensson
Kommunikatör Care for Ukraine
Frida Svensson