2023-10-16 08:00Pressmeddelande

Framgångsrik satsning på unga kvinnor för att närma sig arbetsmarknaden

Kvinnoträff på Framtidsprogrammet den 26 september.

Inom ramen för projektet Framtidsprogrammet samarbetar Stockholms stad, Ung i Centrum och Nya Kompisbyrån framgångsrikt för att stödja unga nyanlända kvinnor mellan 18 och 29 år att ta stegen mot arbetslivet.

Projektet drivs av Nya Kompisbyrån tillsammans med Stockholms stad med stöd av Länsstyrelsen och har varit aktivt i två år. Projektets framgång syns bland annat i att det redan stöttat 175 unga nyanlända kvinnor i deras strävan att komma in på arbetsmarknaden. Enligt projektets egna utvärderingar från 2022 har 38 % av deltagarna säkrat anställning efter att ha genomfört programmet. Hela 92 % av deltagarna har rapporterat att de har fått ovärderligt stöd från sina mentorer i sin resa mot arbetsmarknaden, praktik eller studier.

Kvinnoträffarna utgör en central del av Framtidsprogrammet och är en plats där unga nyanlända kvinnor och etablerade kvinnor delar erfarenheter, utökar sina nätverk och stöttar varandra i deras väg mot arbetsmarknaden. Höjdpunkten av dessa träffar var den senaste kvinnoträffen som ägde rum den 26 september tillsammans med Övergångsprogrammet (Samhällsmatchen och Ung i Centrum). Under träffen bjöds deltagarna in att dansa med Healthy Women, utföra yoga med Friskis & Svettis och spela futsal med Hammarby Futsal. Det var en dag fylld med glädje, skratt och svett där kvinnorna hade möjlighet att prova på olika aktiviteter och bygga meningsfulla relationer.

Det bästa med träffen var att träna och röra oss tillsammans, mycket skratt och svett, uttryckte en deltagare från träffen den 26 september.

Matilda Hardmeier, projektledare för Framtidsprogrammet, betonar vikten av att dessa träffar får fortsätta. 

Kvinnoträffarna är en unik plattform där unga nyanlända kvinnor och etablerade kvinnor kan mötas, lära känna varandra, dela erfarenheter och ha kul tillsammans. Dessa träffar är viktiga och ger unga nyanlända kvinnor olika verktyg för att närma sig arbetsmarknaden. 

Friskis & Svettis, en av samarbetspartnerna vid träffen den 26 september, delar samma syn på vikten av dessa forum.

Vi tycker att initiativet är toppen. En fantastisk möjlighet för kvinnor att stifta nya bekantskaper, hitta nya sammanhang och få uppleva de positiva effekterna av rörelse. Dessutom var det en bra möjlighet för oss att få visa en del av det utbud som finns på Friskis och samtidigt få träffa en målgrupp som kanske inte hittat till oss ännu, säger Malin Andreasson, som arbetar som Key account manager på Friskis & Svettis. 

Nya Kompisbyrån söker nu aktivt efter en finansiär som vill fortsätta sponsra dessa kvinnoträffar och därigenom möjliggöra fortsatta möten och aktiviteter som stödjer unga nyanlända kvinnor i deras strävan mot arbetsmarknaden.

För mer information om Framtidsprogrammet och samarbetsmöjligheter, kontakta Matilda Hardmeier - matilda@nyakompisbyran.se.Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 44 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18 och 90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Mardin Baban
Verksamhetschef
Mardin Baban