2021-03-30 07:30Pressmeddelande

Nystartade projektet NKB Ung ska främja integration på högskolor och universitet

null

Nya Kompisbyrån lanserar sin nya integrationssatsning NKB Ung som ska skapa möten för och med unga i åldern 18-25 på högskolor och universitet. Projektet, som drivs av engagerade studentambassadörer, syftar till att främja integration och öka gemenskapen i tio olika studentorter runt om i Sverige. Först ut är Göteborg, Lund och Malmö.

Det främsta syftet med NKB Ung är att få unga med olika bakgrunder och erfarenheter att mötas. Projektet riktar in sig särskilt på högskolor och universitet eftersom många unga mellan 18-25 år studerar. I samarbete med lärosätena samt andra aktörer kommer NKB Ung att skapa förutsättningar för vardagsintegration med fokus på det personliga mötet.

Studenter spelar en nyckelroll i projektet där de kan ansöka om att bli NKB Ung ambassadörer. Efter en kortare grundutbildning kommer studenterna bli ambassadörer för Nya Kompisbyrån och ansiktet utåt för satsningen. Ambassadörerna kommer att anordna digitala träffar, fikastunder och middagar i sina respektive studieorter - givande och roliga aktiviteter som leder till ett breddat socialt nätverk och en berikad förståelse för varandra. Utöver detta får ambassadörerna chansen att knyta samarbeten med universitetet, kommunen och näringslivet.

Det som särskiljer NKB Ung från vår ordinarie verksamhet är ett särskilt fokus på unga personer i åldern 18-25 år. Genom NKB Ung erbjuder vi dem ett spännande och roligt studentuppdrag att engagera sig i, samtidigt som vi sträcker ut handen till högskolor och universitet för att öka gemenskapen tillsammans. I förlängningen hoppas vi även att NKB Ung bidrar till att fler nyanlända ungdomar ska närma sig universitetsvärlden, säger Mardin Baban, verksamhetschef på Nya Kompisbyrån.

NKB Ung finansieras av Arvsfonden och söker just nu ambassadörer i Göteborg, Lund, Malmö, Linköping och Växjö. Är du mellan 18-25 år, brinner du för inkludering och har du minst ett år kvar på studierna? Anmäl dig på www.nkbung.se.


Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. NKB är resultatet av en framgångsrik sammanslagning av de två ideella organisationerna, Invitationsdepartementet (ID) och Kompisbyrån (KB) som båda grundades 2014. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 40 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18–90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Mardin Baban
Verksamhetschef
Mardin Baban