2021-06-16 06:30Pressmeddelande

Jens sålde företaget och skänker en del av vinsten till Nya Kompisbyrån

null

Entreprenören Jens Östgaard har tidigare varit engagerad som volontär i Nya Kompisbyrån. Nu säljer han företaget och skänker en stor del av vinstpengarna till Nya Kompisbyrån och deras integration- och jämställdhetssatsning Klara, Färdiga, Kvinna.

När Jens Östgaard tog del av rapporteringen om flyktingströmmen 2015 blev han väldigt berörd och kände sig manad att göra något för att hjälpa till. Han beskriver hur han i någon slags desperation gick till en bankomat, tog ut pengar och började dela ut till flyktingar som anlände till hamnen i Göteborg. Jens insåg dock efter några dagar att det inte skulle hålla i längden och upptäckte i samma veva ett inlägg på Facebook där Nya Kompisbyrån sökte personer som hade möjlighet att engagera sig i Göteborg.

– För mig är det viktigt att göra allt jag kan för att människorna i staden som jag älskar så mycket ska må bra. Nya Kompisbyrån har ett upplägg som jag tror har mycket större effekt än att dela ut pengar på gatan och är mer hållbart i längden. Jag gillar verkligen idén och enkelheten i att utbyta erfarenheter och öka gemenskapen i samhället över en fika, förklarar Jens.

  Snabbt blev han en av Nya Kompisbyråns representanter i Göteborg och hjälpte bland annat till att matcha deltagare och sprida ordet om organisationens arbete. Han fortsatte med det några timmar i veckan i ett par år innan han startade sitt eget konsultbolag 2017. Sedan dess har han inte haft möjlighet att arbeta operativt som volontär längre. Så när han nyligen sålde företaget bestämde han sig istället för att donera 200 000 kronor till Nya Kompisbyrån. Jens vill gärna uppmuntra människor att öronmärka en återkommande procentandel av sin inkomst till ett värderingsdrivet syfte.

  – Det känns meningsfullt att konsekvent bidra till viktigt förändringsarbete och i det här fallet vet jag att pengarna går till något jag tror på och som går hand i hand med mina värderingar. Jag tror att många entreprenörer har en stark drivkraft och viljan att förändra men tyvärr ont om tid. Då kan ju stöttning genom donation möjliggöra för människor som är duktiga på att utföra jobbet att göra det, samtidigt som man får känna sig delaktig i förändringsarbetet.

   Hälften av Jens donation kommer gå till det ESF-finansierade projektet Klara, Färdiga, Kvinna. Tillskottet ska underlätta arbetet med att nå rätt målgrupp – utrikes födda kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden, och öka möjligheterna för dem att delta i de utbildningstillfällen som kommer anordnas under hösten, exempelvis genom att erbjuda barnpassning.

   – Vi är mycket glada och tacksamma för den generösa gåva som Jens skänkt till vår verksamhet. Det är inte varje dag som vi får ett tillskott på hela 200 000 kronor, det betyder mycket för oss. Som ideell organisation innebär gåvor, stora som små, att vi kan skapa ännu fler gränsöverskridande möten och göra Sverige än mer inkluderat, säger Mardin Baban, Nya Kompisbyråns verksamhetschef.

   Här kan du läsa mer om projektet Klara, Färdiga, Kvinna


    Om Nya Kompisbyrån

    Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. NKB är resultatet av en framgångsrik sammanslagning av de två ideella organisationerna, Invitationsdepartementet (ID) och Kompisbyrån (KB) som båda grundades 2014. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 40 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18–90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


    Kontakt

    Mardin Baban
    Verksamhetschef
    Mardin Baban