2022-02-14 06:00Pressmeddelande

26 utrikes födda kvinnor har börjat jobba eller studera efter första terminen av Klara, Färdiga, Kvinna

null

Nya Kompisbyråns största projekt Klara, Färdiga, Kvinna som startade under hösten 2021 visar redan på glädjande resultat. Projektet finns i Stockholm, Uppsala, Göteborg och Sundsvall och syftar till att utrikes födda kvinnor som står långt utanför arbetsmarknaden ska få möjlighet att utöka sina nätverk och närma sig jobb eller studier genom en arbetsmarknadsinriktad utbildning.

Tre omgångar med både jobbträffar på Folkuniversitetet och individuella mentorskapsprogram har genomförts under hösten och har gett positiva resultat då minst 26 kvinnor som deltagit hittills har börjat arbeta eller studera. En av dem är Anna Makarova i Göteborg.

– Jag har en utbildning inom rättsvetenskap sedan tidigare. Tack vare uppdaterat CV och nya kontakter har jag fått jobb på lärarpoolen på en grundskola. Jag har många planer inför framtiden bland annat att skaffa lärarlegitimation.

Annas mentor Patricia Ekenberg är utbildad jurist och tycker att matchningen blev väldigt bra.

– Vi har setts nästan en gång i veckan. Det känns bra att kunna dela med sig av sina erfarenheter eftersom det är svårt att hitta nytt jobb. Samtidigt är det kul att höra om hur andra länder skiljer sig från Sverige och man får dessutom en vän på köpet.

Under februari startar en ny omgång av Klara, Färdiga, Kvinna.

Vi söker både jobbkompisar och mentorer till vårens utbildningar. Som jobbkompis deltar du som samtalspartner en gång i veckan på sammanlagt 4 utbildningsträffar på Folkuniversitetet. Varje träff leds av en cirkelledare och pågår i två timmar. Du får information och stödfrågor av cirkelledaren behöver ingen utbildning eller expertkompetens för att delta. Om du vill bidra till integration och gemenskap på ett enkelt sätt kan du ansöka om att bli jobbkompis här: www.nyakompisbyran.se/jobbkompis

Som mentor engagerar du dig under en längre period och delar med dig av dina erfarenheter av att arbeta eller studera i Sverige. Du träffar en deltagande kvinna minst en gång i månaden under ett halvår och får möjligheten att dela med dig av kontaktnät, kunskaper och tips inför jobbsökande. Vill du bidra med din tid som mentor kan du ansöka här: www.nyakompisbyran.se/jobbkompis


Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. NKB är resultatet av en framgångsrik sammanslagning av de två ideella organisationerna, Invitationsdepartementet (ID) och Kompisbyrån (KB) som båda grundades 2014. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 40 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18–90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Mardin Baban
Verksamhetschef
Mardin Baban