2022-01-28 15:05Nyheter

Leonor gillar utmaningen med barnpassning under Klara, Färdiga, Kvinna

null

Klara, Färdiga, Kvinna är ett projekt som stöttar utrikes födda kvinnor i att närma sig arbete eller studier. Det gör vi bland annat genom en arbetsmarknadsinriktad utbildning där vi erbjuder barnpassning för att fler kvinnor ska ha möjlighet att delta i projektet.

Vi ställde några frågor till Leonor Leao från Hey Kiddo som har hjälpt till att passa barn på nästan varje utbildningsträff av Klara, Färdiga, Kvinna i Uppsala under hösten.

Har du alltid vetat att du vill jobba med barn?

– Inte egentligen, jag kom in på det spåret som ledare i scouterna. När min grupp blev lite äldre fick jag ofta hoppa in som ledarassistent för de yngre barnen. Först kändes det lite nervöst men jag fick mycket stöd och märkte att jag hade positiv inverkan på barnen. De tyckte om mig och lärde sig saker - det var givande.

Efter gymnasiet tog jag en paus och jobbade som au pair i Dublin ett år. Jag tyckte fortfarande att det var kul att jobba med barn efter det och sökte till lärarutbildningen på Uppsala universitet för att bli lågstadielärare. Jag är verkligen jättenöjd med mitt val och har blivit mer och mer säker på att det är detta jag vill göra.

Hur hittade du till Hey Kiddo?

– Jag behövde ett extrajobb vid sidan av studierna och kände några personer som har jobbat där tidigare, så då sökte jag mig först till systerorganisationen Studybuddy för att vara läxhjälp och sedan vidare med barnpassning på Hey Kiddo. Jag gillar att det inte är fasta timmar utan väldigt flexibelt. Man är också självständig i sitt arbete men kan alltid luta sig mot dem för att få backup och stöttning vilket är skönt.

Hur har det varit att passa barnen under Klara, Färdiga, Kvinna?

– Det har verkligen varit annorlunda än vad jag är van vid! Alla barn har haft olika nationaliteter och olika språknivåer vilket har varit superintressant, och det har varit en rolig utmaning att få ihop en grupp som har kul med ganska små medel. Det gäller att vara kreativ och tänka utanför boxen. Åldersspannet på barnen har också varit ganska stort så det händer alltid något nytt. Det är det jag gillar med arbetet med barn, det händer så mycket i stunden!


Om Nya Kompisbyrån

Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. NKB är resultatet av en framgångsrik sammanslagning av de två ideella organisationerna, Invitationsdepartementet (ID) och Kompisbyrån (KB) som båda grundades 2014. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 40 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18–90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.


Kontakt

Mardin Baban
Verksamhetschef
Mardin Baban