Den senaste veckan har vi sett en ökning i antalet personer som visat intresse för våra integrationsprojekt. Ryska Svea Solegren är en av många som nu valt att engagera sig i projektet Klara, Färdiga, Kvinna.
– Jag är tyvärr inte ett stort företag med oändligt med pengar och resurser, men jag vill också hjälpa till och bidra med det jag kan. Det är det minsta jag kan göra, säger Svea Solegren.
Situationen i Ukraina har varit en ögonöppnare för många och en påminnelse om de förödande konsekvenser som krig och konflikter bär med sig. I tid av osäkerhet och rädsla är det viktigt att vi står enade och välkomnar människor som är på flykt. Svea Solegren har inte engagerat sig i liknande insatser tidigare men situationen i Ukraina har fått henne att tänka om.
– Jag vill hjälpa andra kvinnor just nu och jag har tillsammans med mina vänner från Ryssland och Ukraina pratat om hur vi kan vara ett stöd för ukrainska flyktingar som kommer hit. När jag hittade informationen om Klara, Färdiga, Kvinna så ville jag engagera mig eftersom det är ett arbete som hjälper och som pågår ett tag. Jag tror det är viktigt att kunna informera människor om var de kan hitta hjälp och om hur saker och ting fungerar i Sverige, berättar hon.
Svea Solegren kom till Sverige 2008 när hennes dåvarande företag flyttade till Stockholm och hon tillfrågades att följa med. Hon menar att flytten till Sverige var betydligt lättare för henne eftersom hon fick jobb och bostad redan första dagen hon kom hit.
– Jag har inte varit i den här situationen som de ukrainska flyktingarna befinner sig i, utan det var lätt för mig. Men vad gäller rutiner med myndigheter, hur man får plats på förskola, hur man skriver in sig på vårdcentralen – den kunskapen har jag och kan dela med mig av. Och vill dessutom gärna göra det, berättar hon.
Som rysktalande hoppas Svea Solegren att hon lättare ska kunna kommunicera med de människor som kommer hit, förutsatt att de vill.
– Det är många i Ukraina som pratar och förstår ryska, speciellt äldre människor. Och om de människorna tillåter mig så hjälper jag dem gärna, säger hon.
Vad vill du säga till folk som vill engagera sig men inte gör det i dagsläget?
– Tappa inte intresset för det som händer. Jag förstår att det inte är lätt, men jag ser många möjligheter och tror att om människor som kommer hit får rätt information och bra stöd så hjälper det mycket. Det minsta vi kan göra är att engagera oss!
Nya Kompisbyrån (NKB) är en av Sveriges största ideella organisationer med fokus på att stärka integrationen och öka gemenskapen i samhället. NKB är resultatet av en framgångsrik sammanslagning av de två ideella organisationerna, Invitationsdepartementet (ID) och Kompisbyrån (KB) som båda grundades 2014. Fram till idag har NKB matchat ihop drygt 40 000 nya och etablerade svenskar med varandra. Deltagarna är mellan 18–90 år med ursprung från över 130 länder. För mer information om vår verksamhet, besök oss på www.nyakompisbyran.se.